احادیث و نظر علما درباره دعای شرف الشمس
دعای شرف الشمس
شاید برای شما سوال باشد که معنی ساختار و کلمات در دعای شرف الشمس چیست ؟ در پاسخ به همین سوال باید گفت که حرز شرف الشمس که روی سنگ و یا عقیق حکاکی می گردد، حاوی پنج نام اعظم خداوند هست که همین کلمات مبارکه را «الله؛ جمیل؛ رحمن؛ مومن؛ نور » گفته اند و به جای نقش همان کلمات، در حکاکی از حروف رمزگونه بهره بردن می گردد. نقش دعای احترام الشمس 13 حرف دارد 4 حرف از انجیل، 4 حرف از تورات و 5 حرف از قرآن کریم گرفته گردیده هست.
دعای شرف شمس می بایست روی عقیق زرد رنگ حکاکی گردد و اگر همین گوهر عقیق زرد در دسترس نبود، می توان متن دعای شرف الشمس را بر روی یک قسمت کاغذی زرد رنگ هم نوشت باآنکه که توصیه گردیدید بر حکاکی روی عقیق زرد هست (هر جامدی ظرفیتی دارد چنان که قرآن بر کوه نازل گشت و کوه از نیز شکافت) در دعای شرف الشمس پنج نام اعظم خداوند به نحوه مخصوصی به صورت رمز نوشته می گردد که حکاکی آن کار هر کسی نمی باشد. بشر نویسنده همین اسامی باید بشر آگاه، با ایمان و پاکی باشد و بتواند اصول نوشتن دعای شرف الشمس را رعایت کند.
با توجه در متن فارسی دعای شرف الشمس و متن اصلی میتوان دانست که به چه ادله به همراه داشتن همین دعا همان درجه توسط علما توصیه گردیده هست. متن فارسی دعای شرف الشمس را میتوان به شکل زیر توضیح نمود:
خداوندا از تو می خواهم با عظمت و درشتی خویش ای قادر مطلق و الله و اعلی حضرت و معصومان و ارادتمندان او و معاشرت او و ارادتمندان او و وصی او و اوست. و بخصوص او، و عالی ترینها و عالی ترین جانشین او، بر مولای ما محمد و آل او صلوات فرست و حاجت من را برطرف کن.
بر مبنا نوشته ها و تقویم نجومی همین روز را زمان نوشته گشتن دعای شرف الشمس گزینش نموده اند، که حدود زمان حکاکی دعا بر روی عقیق زرد از هنگام طلوع خورشید تا هنگام غروب خورشید است ام هر ساله بر مبنا تقویم های نجومی زمان حکاکی زیاد شدن و گاها کم شدن می یابد. گاها همین زمان به اکثرا از 24 ساعت هم به طول می انجامد. برای مثال در سال 98 همین زمان از حدود 7:30 صبح روز نوزدهم فروردین شروع و تا حدود 7:40 دقیقه صبح روز بیستم فروردین 98 راستا پیدا کرد.
احادیث درباره دعای شرف الشمس
مرحوم کفعمی در کتاب مصباح کفعمی می فرمایند: همین حروف شکل نام اعظم خداوند میباشد، سپس در حاشیه کتاب یاد گشته می فرمایند: در تعداد محدودی از کتبی شیعه دیده ام که از امیر المؤمنین (ع) نقل گشته می باشد. (بحارالانوار، ج 54، ص 22?)
5- مرحوم روحانی بهائی هم در کتاب “سرالمستتر ” در ارتباط با همان شکل که به شرف الشمس شناخته گردیده می فرمایند: می بایست در روز 19 حمل که مطابق با روز 19 فروردین است، از طلوع خورشید تا ظهر بر عقیق زرد و در صورت عدم امکان آن را بر روی کاغذی نوشته و با خویش به همراه داشته باشد، لیکن تمدید مجدد آن در روز مذکور در سال های بعد شرط نشده و ضروری نیست.
با دقت به نظر آیت الله بهجت در مورد عزت الشمس و سایر علما هر دعایی در نوبت خویشش فواید خویشش را دارا هست و آنچه که امروزه در کشور ما بسیار مطرح گشته بحث احترام الشمس و نوزدهم فرودین ماه هست. پیرامون دعا در احادیث و روایات در دسترس داریم که اقسام بلایا را کم یا رفع می نماید و غالبا حادثه ها شر را از ما دور می گرداند. چنانچه بیاییم آن را تشبیه نماییم، دعا یک سرعت میباشد. با دقت به نظر آیت الله بهجت در مورد عزت الشمس که فرموده اند:«هر دعایی حکم یک میوه را دارد، همانطور که هر میوه ای ویتامین و خواص خاص خویشش را دارا میباشد، هر دعا نیز خصوصیت خاص خویشش احادیث درباره دعای شرف الشمس را دارا هست.» در نتیجه همین نیست که شخص کاملا متوسل به دعا شود و سایر دست از کار و سعی و تفکر بردارد و از ابزار و اهداف بقیهی به کار گیری نکند. همان موضوع نیز همان میباشد، و یک نمونه ادعیه هست که در روز 19 فروردین وارد گردیده می باشد و در حالیکه ما متوسل به دعا شرف الشمس می گردیم، لذا برای براورده کردن حاجات خویش و درودت و درمان برتر، کار و سعی هم اجباری است. در راستا نظر آیت الله بهجت در مورد شرف الشمس توضیح گشته می باشد: همان باور هست که به دعا یاری می کند، گاهی آدمی یک گوهر دارد و همین اعتقاد و باور به آن میباشد که به ما یاری می کند.
در کتاب «هزار و یک نکته »، نکته 977، ت ألیف آیت الله حسن زاده آملی هم مطالبی در رابطه ی دعای عزت شمس آورده گردیده میباشد و توضیحاتی داده گردیده هست که دعای عزت شمس چیست.
4- علامه مبشر کاشانی در کتاب خویش به زمان، آداب و کیفیت دعای مقام الشمس اشاره می نماید. آیت الله مبش ّر کاشانی می فرمایند: احترام الشمس از علوم غریبه میباشد.
5- در کتاب “جواهر مکنونه ” که از کتاب ها خطی اذکار است هم به آن اشاره گشته میباشد.
احادیث درباره دعای شرف الشمس امام صادق (ع)می فرمایند: انگشتر عقیق موجب حفاظتی در سفر می گردد.
- احادیث درباره دعای شرف الشمس پیامبر اکرم (ص): انگشتر عقیق در دست نمایید مادامی که آدمیزادی آن را همراه خویش داشته باشد اندوهی به آن بشر نخواهد رسد.
احادیث درباره دعای شرف الشمس امام صادق (ع)می فرمایند: انگشتر عقیق agate در دست نمایید که مبارک هست و مالک عقیق فرجامش به نیکی و خیر برسد.
احادیث درباره دعای شرف الشمس پیامبر (ص) می فرمایند: هر که در دست انگشتر عقیق داشته باشد حاجتش بر آورده می شود.